Het eerste Open Museumweekend was een groot succes!! Onderstaand treft u informatie over deze eerste editie.

De gemeente Schagen telt maar liefst 11 musea. Stuk voor stuk juweeltjes met een eigen verhaal.

Tijdens het Open Museumweekend, op 13 en 14 mei, openen alle musea die de gemeente Schagen rijk is hun deuren! Ook zijn er, voor zowel de jeugd als volwassenen, bij alle musea speciale activiteiten waar je aan deel kunt nemen of optredens te bewonderen. Unieke belevenissen, die alleen in dit weekend plaatsvinden en een bezoek extra bijzonder maken. Kortom… Er valt veel te beleven!

Het Jutters- en Kunstmuseum

Mineweg 1, 1759 NZ Callantsoog

Het Jutters- en Kunstmuseum in Callantsoog is een interactief museum met een bijzondere mix van hedendaagse kunst en verzamelingen van gevonden schatten uit de zee. In het museum kun je griezelen, lachen en je verbazen over de gekste dingen die de strandjutter ooit gevonden heeft.

Wil jij jouw reactievermogen en intelligentie testen, een bijzondere selfie maken of de geheime code kraken?

Speciale activiteiten

Voor deze dagen organiseert het museum een juttersspeurtocht over het strand. De kinderen kunnen zelf op het strand zoeken naar jutspullen. Als alle spullen gevonden zijn krijgen ze een leuke attentie.

> Meer informatie over dit museum

Waarlandsmolen en Molenhuijs

Hoebelaan 9a, 1738 BR Waarland

In Waarland staat de oudste Poldermolen van Nederland (1530) genaamd Waarlandsmolen. Naast de molen staat het authentiek nagebouwde Molenhuijs.

Ben jij benieuwd naar het verhaal achter de molen en wil jij beleven hoe de laatste molenaar en zijn inwonende nicht hebben gewerkt én geleefd?

Speciale activiteiten

Een aantal acteurs zal, in passende klederdracht, het leven naspelen van de laatste molenaar Cor van der Heijde en zijn inwonende oomzegster Agie Bakkum. Ook worden er werktuigen en tuindersattributen uit die tijd opgesteld. Kinderen kunnen zich vermaken met oud-Hollandse kinderspelletjes.

> Meer informatie over dit museum

Regionaal museum 1940-1945

Slotplein 4, 1741 CA Schagen

Wil jij meer leren over de periode 1940-1945 en interessante voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog zien, die veelal betrekking hebben op de omgeving van Schagen? Bezoek dan het Regionaal museum 1940-1945 in Schagen en ervaar waarom oorlog in een museum hoort.

Speciale activiteiten

Op beide dagen is er een militaria- en boekenmarkt waar allerlei spullen te koop zullen zijn, zoals originele militaire petjes en uitrusting. De opbrengst zal ten goede komen aan het museum.

> Meer informatie over dit museum

Automuseum Schagen

Lagedijk, Lagedijkerweg 1a, 1742 NB Schagen

In het Automuseum in Schagen kun je een grote collectie van diverse merken auto’s, brommers, motorfietsen uit uiteenlopende landen en bouwjaren maar ook lichtreclames, emaillen borden en modelauto’s bewonderen.

Weet jij hoe de benzinepompen er vroeger uitzagen, hoe een Magirus brandweerladderwagen van 1955 werkt en hoe een Ruston dieselmotor uit 1928 klinkt?

Speciale activiteiten

Op beide dagen zullen er ook bijzondere voertuigen uit Grootmoederstijd en Motoren Museum Nieuwe Niedorp te zien zijn, waaronder de eerdergenoemde brandweerladderwagen, de Ruston dieselmotor en een Volvo vrachtwagen uit 1968.

> Meer informatie over dit museum

Het Zijper Museum

Schagerweg 97D, 1751 CB Schagerbrug

In Het Zijper Museum in Schagerbrug vindt de geschiedenis een plek in het heden op een moderne manier. Wil jij zien hoe de polder Zijpe is ontstaan en welke bijzondere verhalen er schuilgaan achter de vele historische foto’s en overige materialen die je in het museum kunt bewonderen?

Speciale activiteiten

Filmvoorstelling (beide dagen, 11:30 tot 12:30), virtuele expositie van fotocollages gemaakt door basisschoolleerlingen (beide dagen, doorlopend), sneltekenaar (zaterdag, 12:00 tot 15:00), minicursus origami o.l.v. Bert Siezen (zondag, doorlopend), demonstratie spinnen met spinnenwiel (zondag, doorlopend) en muzikaal intermezzo ‘Griet ende Aagt’ met draailier, fluit, harp en zang (zondag, doorlopend).

Ook is er een puzzeltocht in het museum en zijn er diverse kinderspelen in en rondom het museum (beide dagen, vanaf 13:00).

> Meer informatie over dit museum

Korenmolen De Hoop

Parallelweg 33, 1756 ED ’t Zand

Heb jij altijd al willen weten hoe een ‘kruirad’ of ‘jacobsladder’ werkt? Ontdek dit en nog veel meer bij Korenmolen De Hoop in ’t Zand, een historische windkorenmolen met een bijzonder verhaal, die bij geschikt weer zal draaien en tarwe tot meel zal vermalen.

Speciale activiteiten

Er zijn rondleidingen waarbij de gidsen uitleggen hoe deze molen werkt en wat bijvoorbeeld het galghout is. Ook zullen er op 13 mei om 13:00 uur en op 14 mei om 11:30 uur rondleidingen zijn door ’t Zand. De gids kent het dorp op z’n duimpje en zal de geïnteresseerden meenemen en laten genieten van het mooie dorp, zal aandacht besteden aan de historie van ’t Zand en toont ook waar de molen vroeger heeft gestaan (duur circa 1 uur).

Kinderen kunnen een molenkleurplaat inkleuren en diegene die de mooiste kleurplaat heeft gemaakt, ontvangt een leuke prijs. Ook zijn er verschillende spellen en op zondag 14 mei vanaf 13:00 uur worden er bij de molen heerlijke pannenkoeken gebakken.

> Meer informatie over dit museum

Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg

Loet 14, 1741 BP Schagen

In Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg in Schagen waan je je even helemaal terug in de tijd van de 19de eeuw. Wil jij weten welke handbediende landwerktuigen men vroeger gebruikte, welke kleding en steeksieraden men droeg, hoe men licht moest maken of in welke rijtuigen men bijvoorbeeld reed? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Speciale activiteiten

Tijdens het Open Museumweekend zullen de kostuums van de eerste Vrouwe, Johanna van Hodenpijl, en de eerste Heer van Schagen, Willem van Beieren, geshowd worden. Dit zijn de voormalig Slotbewoners van Schagen. Ook zijn er speciale thematentoonstellingen te bewonderen en kun je in een van de vele rijtuigen plaatsnemen en een foto laten maken.

> Meer informatie over dit museum

Museum Eenigenburg

Kerkweg 5, 1744 JD Sint Maarten

Ken jij het verhaal van de separatistenfamilie Eenigenburg en hun helse reis naar de VS? Ontdek in Museum Eenigenburg hoe onze voorouders hebben geleefd, bekijk markante zaken in het nabije landschap door het grote kompas, het dagloners huisje uit 1877 en het kasteel Nuwendoorn uit 1200.

Speciale activiteiten

In het museum wordt elke 1,5 uur een rondleiding verzorgd door toneelspelers. Je wordt meegenomen naar de tijd van Jannetje en Gerrit Eenigenburg (1849) en beleeft wat zij meemaakten tijdens hun reis naar Amerika, hoe zij zich daar staande hielden en een goed bestaan opbouwden. Archeoloog Niels is op zondag aanwezig om de getoonde vondsten toe te lichten en jouw meegebrachte munten of scherven te determineren. Voor kinderen zijn er oude kinderspelen en ze kunnen de was doen op de wijze waarop dat vroeger werd gedaan. Ook kunnen ze op de foto gaan, gehuld in oude boerenkleding uit de vijftiger jaren.

> Meer informatie over dit museum

Slag van de Somme (1914-1918)

Slotplein 2, 1741 CA Schagen

In een middeleeuwse kasteeltoren bij het Slot in Schagen bevinden zich drie etages met bodemvondsten uit het zogenaamde Sommegebied. Wil jij meer weten over de Slag van de Somme (1914-1918)? Kom dan naar de oudste en enige plaats in Nederland waar dit wordt behandeld.

Speciale activiteiten

Gedurende deze twee dagen wordt ieder uur het verhaal verteld over het roemruchte Slot Schagen en de stichter, niemand minder dan de eerste Heer van Schagen, Willem de Bastaard van Beieren.

> Meer informatie over dit museum

Museum Historisch Harenkarspel

Bogtmanweg 5, Tuitjenhorn.

Wil jij zien waar kinderen vroeger mee speelden of welke huishoudelijke voorwerpen er toen werden gebruikt? Bij Museum Historisch Harenkarspel in Tuitjenhorn vind je tal van voorwerpen uit de vorige eeuw, landbouwwerktuigen én werktuigen van handwerkslieden die ze maakten, zoals de smid en de timmerman.

Speciale activiteiten

Kinderen kunnen op beide dagen een speurtocht door het museum maken en buiten oude kinderspelen uitproberen, zoals klompgooien, ezeltje prik, sjoelen en touwtje springen. Ook kunnen ze de was doen zoals dat vroeger ging, met zeepklopper en wasbord in een teil. In het museum staat een grabbelmand waar kinderen gratis uit mogen grabbelen. Op de zondag ontvangen alle moeders die het museum bezoeken een leuke Moederdagattentie.

Dierenpark

Dit museum ligt in het Van Blanckendaell dierenpark. Bezoek aan het museum is gratis via de entree aan de Bogtmanweg 5 in Tuitjenhorn. Mensen die daarna ook een bezoek aan het dierenpark willen brengen kunnen tegen sterk gereduceerde prijs bij de uitgang van het museum een kaartje kopen.

Prijs: € 5,00 euro voor volwassenen en € 2,50 euro voor kinderen.

> Meer informatie over dit museum

Museumboerderij Tante Jaantje

Dorpsplein 33, 1759 GM Callantsoog

Bij Museumboerderij Tante Jaantje in Callantsoog vind je unieke materialen, foto’s en films over hoe bewoners vroeger leefden en werkten in dit ruwe kustgebied. Ook leer je hoe de kustlijn zich in de loop van de eeuwen ontwikkelde. Wist jij bijvoorbeeld dat dit al het derde Callantsoog is en wat weet jij over het dorpje Hollywood?

Speciale activiteiten

Onder begeleiding van een gids kan op verschillende momenten de fotoroute ‘zelfde plaats – andere tijd’ gelopen worden (ca 2,5 km., duur 1 ¼ uur, om 11:00, 13:00 en 15:00). In de woonkamer van de Museumboerderij vertelt Tante Jaantje, gehuld in kleding uit haar tijd, over haar leven. Kinderen kunnen oud-Hollandse spelletjes doen, waaronder water dragen met een juk en steltlopen. In het museum is een speciale speurtocht voor kinderen. Als beloning kunnen zij zelf een button maken.

> Meer informatie over dit museum

tech: dodo.nl | design: studioviv.nl