Bijzondere activiteiten tijdens Open Museumweekend gemeente Schagen

In het weekend van 13 en 14 mei openen alle musea die de gemeente Schagen rijk is gratis hun deuren. Alle elf musea zijn van 11:00 tot 16:00 geopend. Ook organiseren zij allemaal speciale activiteiten waar je aan deel kunt nemen of zijn er optredens te bewonderen. Unieke belevenissen die alleen in dit weekend plaatsvinden en een bezoek extra bijzonder maken. Zo worden er voor kinderen in diverse musea speurtochten uitgezet, pannenkoeken gebakken, zij kunnen zich verkleden, meedoen aan een kleurplatenwedstrijd, oud-Hollandse spelletjes doen of bijvoorbeeld een presentje grabbelen uit een ton. Maar ook voor volwassenen zijn er uiteenlopende activiteiten. Zij kunnen onder leiding van gidsen rondleidingen krijgen, zich laten verrassen door acteurs, muziekoptredens en demonstraties bewonderen of bijvoorbeeld meegebrachte scherven of munten laten determineren.

De schatten in de gemeente Schagen
De gemeente Schagen telt maar liefst elf musea. Elk museum is uniek en vertelt een eigen verhaal. Van een Automuseum, waar diverse merken auto’s, brommers en motorfietsen maar ook lichtreclames, emaillen borden en modelauto’s te bewonderen zijn, tot Museum Historisch Harenkarspel waar tal van voorwerpen uit de vorige eeuw te zien zijn. Heb jij altijd al willen weten hoe een ‘kruirad’ of ‘jacobsladder’ werkt? Ontdek dit en nog veel meer bij Korenmolen De Hoop in ’t Zand, een historische windkorenmolen met een bijzonder verhaal, die bij geschikt weer zal draaien en tarwe tot meel zal vermalen. Bij Boerderij- en Rijtuigmuseum Vreeburg in Schagen waan je je even helemaal terug in de tijd van de 19de eeuw. Wil jij meer leren over de periode 1940-1945 en interessante voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog zien die veelal betrekking hebben op de omgeving van Schagen? Bezoek dan het Regionaal museum 1940-1945. Op beide dagen is hier een militaria- en boekenmarkt waar allerlei spullen te koop zullen zijn, zoals originele militaire petjes en uitrusting.

Aanvullende activiteiten
In alle musea worden extra activiteiten georganiseerd. In Waarland staat de oudste Poldermolen van Nederland (1530), de Waarlandsmolen. Een aantal acteurs zal, in passende klederdracht, het leven naspelen van de laatste molenaar Cor van der Heijde en zijn inwonende oomzegster Agie Bakkum. Ook in Museum Eenigenburg, waar je kunt ervaren hoe onze voorouders hebben geleefd, zijn er toneelspelers. Elke 1,5 uur verzorgen zij een rondleiding door het museum en nemen zij je mee naar de tijd van Jannetje en Gerrit Eenigenburg (1849). Bij de Slag van de Somme (1914-1918) wordt ieder uur het verhaal verteld over het roemruchte Slot Schagen en de stichter, niemand minder dan de eerste Heer van Schagen, Willem de Bastaard van Beieren. Kinderen kunnen in het Jutters- en Kunstmuseum in Callantsoog, een interactief museum met een bijzondere mix van hedendaagse kunst en verzamelingen van gevonden schatten uit de zee, een juttersspeurtocht over het strand doen. Bij Museumboerderij Tante Jaantje in Callantsoog vind je unieke materialen, foto’s en films over hoe bewoners vroeger leefden en werkten in dit ruwe kustgebied. Men kan hier onder leiding van een gids de fotoroute ‘zelfde plaats – andere tijd’ lopen en in het museum vertelt Tante Jaantje, gehuld in kleding uit haar tijd, over haar leven. In het Zijper Museum in Schagerbrug vindt de geschiedenis een plek in het heden op een moderne manier. Hier zijn ook tal van activiteiten, van een sneltekenaar tot een minicursus origami en van een demonstratie spinnenwiel tot een muzikaal intermezzo ‘Griet ende Aagt’ met draailier, fluit, harp en zang. Kortom… Er valt veel te beleven in het weekend van 13 en 14 mei. Voor informatie over de musea, het complete programma en de locaties; zie www.museaschagen.nl.

Bijzondere activiteiten tijdens Open Museumweekend gemeente Schagen

Deel dit bericht

tech: dodo.nl | design: studioviv.nl